Innovatie mindset
Jongeren
Innovatie mindset
Jongeren
Jongerenparticipatie van het hoogste niveau
Bij de JongerenGarage zetten we een manier van werken neer waarin jongeren écht participeren in innovatie van onderwerpen die hen aangaan, op de hoogste treden van de participatieladder. Binnen het kader van jongerenparticipatie geeft de JongerenGarage een nieuwe kijk op hoe jongeren in hun kracht kunnen worden gezet tot het ondernemen van actie. De JongerenGarage is een actie-onderzoek naar ultieme jeugdparticipatie. Jongeren gaven aan dat ze in participatie-organen vaak adviezen gaven, maar dat ze de indruk hadden dat hun adviezen in de la van ‘belangrijke mensen’ landden. De JongerenGarage biedt jongeren de mogelijkheid om via design thinking het hele proces van probleem, via ontwerp, testen en iteratie tot eindproduct zelf in te richten en het heft in eigen hand te nemen. Hierin worden ze ondersteund en gecoacht door experts van Garage2020, en maken ze gebruik van hun netwerk en expertise.
In eigen woorden
Wij van de JongerenGarage zijn een diverse groep jongeren in de leeftijd van 17-27 jaar, met allemaal verschillende achtergronden en disciplines, maar allemaal met hetzelfde doel. Binnen onze groep hebben wij bijvoorbeeld psychologie-, filosofie-, business-, media- en designstudenten, werkende jongeren en ervaringsdeskundigen. Zo vormen wij een diverse groep met allemaal verschillende perspectieven, zodat wij met een frisse blik naar oplossingen voor relevante problemen voor jeugd kunnen zoeken.
Uit eigen ervaring weten wij dat jeugdhulp niet altijd goed aansluit op wat jongeren daadwerkelijk nodig hebben. Wij willen hier verandering in brengen door innovatieve producten en diensten te ontwerpen. We streven naar een utopie voor jeugdhulp, naar een toekomst waarin jongeren zo goed en zo veilig mogelijk volwassen kunnen worden. Daarom doen wij onderzoek naar bepaalde onderwerpen binnen het domein jeugd en hoe deze ervaren worden, om zo jeugdhulp meer te kunnen vormen naar wat nodig is voor onze generatie.
Uit eerste hand horen hoe de jongeren over de JongerenGarage en jongerenparticipatie denken? Luister de podcast Sleutelsessies, waarin Arvind en Desjo dit haarfijn uitleggen.
De resultaten
Inmiddels zijn er 2 versies van de JongerenGarage geweest, en hebben deze geleid tot mooie producten. Sommige zijn al of worden nog geïmplementeerd. Thema’s waarmee de jongeren zijn bezig geweest zijn de relatie tussen jongeren en hulpverleners, wachtrijen in de GGZ, geweld op straat, de toegang tot sport en cultuur voor jongeren en feedback op de jeugdhulpverlening.
In onze community BOKS kun je alles lezen over de projecten, resultaten en hoe het hier nu mee staat. Ook kun je de rapportages van beide JongerenGarages vinden en een Mengpaneel van factoren waaraan je moet denken als je zelf met jongeren aan de slag wilt.
Strategisch vooronderzoek
Kinderen
Ouders van jonge kinderen krijgen een opleiding aangeboden. Onder schooltijd en op de school van hun kinderen. Zo kunnen ze kansen voor zichzelf en hun kinderen vergroten; want het opleidingsniveau, het netwerk en de taalontwikkeling van ouders zijn belangrijke bepalers voor de schoolloopbaan van een kind. Terwijl de ouders leren en werken, worden de jongste kinderen opgevangen in de kinderopvang of voorschool. Hier kunnen ze zich op ontwikkelen en dat draagt bij aan een goede start op de basisschool.
Bekijk projectImplementatietraject
Jongeren
Met Zeggus ga je op een speelse manier met elkaar in gesprek over wat je vindt van gesprekken in het verleden, heden en toekomst. Zeggus is een spel voor twee spelers, dat helpt om het gesprek tussen jeugdigen en volwassenen te verbeteren. Je werkt samen aan het perfecte gesprek met elkaar. Feedback, maar dan 2.0.
Bekijk projectStrategisch vooronderzoek
Jongeren
De Tafelberg is een woongemeenschap, gehuisvest in een voormalig gebouw voor gesloten jeugdzorg. Hier wonen jongeren die uit de jeugdhulp komen samen met studenten en werkende jongeren, met als doel elkaar te ondersteunen en een bloeiende community te creëren.
Bekijk projectDe eerste JongerenGarages zijn opgericht in Zuid-Holland, in samenwerking met Gemeente Rotterdam, Stichting Enver en Stichting Cardea. Garage2020 heeft met deze ‘prototypes’ van de JongerenGarage onderzocht of de Garage-methode in handen van jongeren zorgt voor ultieme jeugdparticipatie. Dat is naar onze bescheiden mening gelukt, de reacties op de presentaties van de jongeren waren razend enthousiast. De transdisciplinaire werkwijze en het verbinden van onderzoek, ontwerpkracht en co-creatie bleek een katalysator voor social design voor en door jeugd. Geïnteresseerd of verkennen of jij ook een JongerenGarage kan starten?