Bij Garage2020 staan de behoeften van kinderen en jongeren centraal. We verdiepen ons in hun belevingswereld en zetten hun kennis en kunde in tijdens het ontwerpproces.
Dit doen we vanuit verschillende invalshoeken. Door bijvoorbeeld een ontwerper, dataspecialist, filosoof en zorgprofessional aan elkaar te verbinden kunnen we problemen vanuit diverse perspectieven benaderen en tot fundamenteel andere oplossingen komen. Dit doen we met de partijen die een belangrijke rol spelen rondom het probleem, én met de mensen waar het om gaat.
Deze roadmap geeft alle stappen weer die we bij Garage2020 inzetten om van een complex probleem te komen tot een innovatie die op grote schaal wordt gebruikt en afgenomen.
De roadmap helpt je om het proces zo goed mogelijk in te richten en te bepalen wanneer je moet stoppen met een traject of klaar bent voor de volgende stap. Hier kan je de complete Innovatieroadmap downloaden, waar je ook kun zien wat voor tools bij welke stap interessant zijn om in te zetten.
Kinderen, jongeren en ouders zijn de experts op het gebied van hun eigen ervaringen, belevingswereld en behoeften. Het inzetten van hun kennis en kunde in het ontwerpproces zien wij als noodzakelijk om een oplossingen te ontwikkelen die daadwerkelijk een positieve impact op hun leven maken. Daarom duiken we diep in hun belevingswereld en betrekken hen in het ontwerpproces.
Dit doen we bijvoorbeeld middels interviews, het in kaart brengen van hun dagelijks leven en door contact met hulpverleners en instanties. We proberen te doorgronden wat zij ervaren en krijgen zo grip op de context van het probleem. In brainstormsessies denken kinderen, jongeren en ouders mee over een oplossingsrichting die bij hen past. Later in het proces ontwikkelen we een prototype van de oplossing, die laten we door hen testen om te leren hoe we de innovatie optimaal op hun behoeftes kunnen laten aansluiten.
Lees minder
Op onze missie tot radicale innovatie van de jeugdhulp zijn we niet alleen. We doen het samen met een breed netwerk aan mensen die anders durven denken en doen om alle kinderen en jongeren een kansrijke start te bieden. Garage2020 vormt een beweging waarvoor we alle vernieuwers uitnodigen.
We werken samen met gemeenten die problemen in de kern willen aanpakken en jeugdhulpinstellingen die zichzelf overbodig durven te wensen. Met bedrijven die maatschappelijke impact willen creëren, zoals de schuldeisers die het Monniefest tekenden. Met onderwijsinstanties die open staan voor het implementeren van innovaties om hun leerlingen te helpen. En natuurlijk samen met de jongeren zelf.
Lees minder
Innoveren in de jeugdhulp is een complexe opgave, in een context waarin verschillende belangen en actoren een rol spelen. We zetten daarom diverse beproefde ontwerpmethodes in die geschikt zijn voor het ontwerpen voor complexe, onbekende, dynamische problemen.
We onderscheiden in de basis drie fases die we in een iteratief proces doorlopen. In de onderzoeksfase onderzoeken we de doelgroep, de vraag en problemen die aan de vraag ten grondslag liggen. Op die manier kunnen we ons inleven in hun belevingswereld, begrijpen we hun ervaringen en krijgen we vat op de context van het probleem. In de hieropvolgende conceptfase gaan we aan de slag met het bedenken van oplossingen. We denken samen met verschillende experts buiten de gebaande paden om tot zoveel mogelijk verschillende en vernieuwende ideeën te komen.
Tot slot werken we toe naar één passende, gevalideerde oplossing. Daarvoor combineren we de werkzame elementen uit verschillende ideeën en maken we prototypes, waarmee we samen met de doelgroep onze aannames kunnen testen. Deze stappen herhalen we tot we een oplossing hebben ontwikkeld voor het probleem, die goed aansluit bij alle betrokkenen.
Lees minder