Implementatietraject
Zorgprofessionals
Implementatietraject
Zorgprofessionals
Mindspace is een innovatie die jeugdhulpverleners kan helpen om stressvolle reacties in het lichaam eerder en beter te herkennen en er sneller van te herstellen. Zo blijven ze lichamelijk en mentaal sterk en kunnen ze nog beter hulp verlenen aan jongeren. Mindspace bestaat uit een horloge die trillingen geeft als je stress ervaart en bijbehorende tips en workshops over stress.
Waarom
Veel professionals in de jeugdzorgsector ervaren chronische stress en burn-outklachten door diverse factoren. Stress is niet per se negatief; het zorgt ervoor dat je goed kunt functioneren, dat je alert bent en adequaat reageert in kritieke situaties. Echter, als je langdurig stress ervaart en daar niet voldoende van herstelt voordat je er weer aan wordt blootgesteld, kan het schadelijk zijn op de lange termijn. Mindspace is er om dit te voorkomen. Vaak geeft je lichaam al fysiologische reacties die op stress wijzen, voordat je je daar bewust van bent. Live biofeedback kan dit bewustzijn vervroegen, waardoor de professional eerder kan ingrijpen. De bijbehorende workshops geven praktische tips en tools die de hulpverlener kan inzetten om sneller en beter van stressvolle momenten te herstellen. Zo draagt Mindspace op een toegankelijke manier bij aan het verbeteren van het welzijn van zowel professionals als jongeren.
Voor wie
Hulpverleners die intensief contact met jongeren hebben en veel werkdruk ervaren, bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers op kleinschalige woongroepen.
Ontwikkeling
Mindspace is getest bij 3 verschillende organisaties, met in totaal 25 professionals. Tijdens dit onderzoek werden professionals zich bewuster van de spanningen op het werk. Voor sommige deelnemers droegen de vragenlijsten van het onderzoek meer bij aan die bewustwording dan alleen het gebruik van de wearable. Door het onderzoek hebben we geleerd dat professionals de potentie zien van Mindspace, mits de technologie optimaal functioneert en wanneer Mindspace wordt voorzien van de juiste inbedding in de organisatie.
In 2025 wordt er een nieuwe pilot uitgevoerd bij 2 organisaties. Hier worden de geleerde lessen van de vorige twee pilots meegenomen en het gebruik van de wearable, de inhoud van de workshops, en de inbedding in de organisatie geoptimaliseerd.
Strategisch vooronderzoek
Kinderen
Het doel van het Verbindingshuis is om een omgeving te creëren waar ouders en (uithuisgeplaatste) kinderen in een ontspannen sfeer een band kunnen opbouwen. Hier krijgen ze de ruimte om waardevolle momenten te delen en positieve herinneringen te maken tijdens hun begeleide bezoeken.
Bekijk projectOntwerptraject
Jongeren
Jongline is een fysieke tool die zorg- of onderwijsprofessionals kunnen inzetten tijdens persoonlijke begeleiding van jongeren. Het brengt op een visuele en speelse manier zowel het fysieke als digitale sociale netwerk van de jongere in kaart. Hierdoor wordt de jongere in de expertrol gezet en daarmee wordt een veilige omgeving gecreëerd voor open gesprekken. Dit biedt hulpverleners een unieke kans om de echte digitale leefwereld van de jongere te begrijpen en op de juiste manier te ondersteunen.
Bekijk projectDit project zoekt een partnerschap met een partij die beschikt over een geavanceerde wearable die in staat is om stress te meten en feedback te geven