Verbindingshuis

beschermende-factoren mentale-uitdagingen

Strategisch vooronderzoek

Ontwerptraject

Implementatietraject

Innovatie mindset

Kinderen

Verbindingshuis

beschermende-factoren mentale-uitdagingen

Strategisch vooronderzoek

Ontwerptraject

Implementatietraject

Innovatie mindset

Kinderen

Het Verbindingshuis- een huiselijke omgeving waar ouders en (uithuisgeplaatste) kinderen samen een band op kunnen bouwen

Het doel van het Verbindingshuis is om een omgeving te creëren waar ouders en (uithuisgeplaatste) kinderen in een ontspannen sfeer een band kunnen opbouwen. Hier krijgen ze de ruimte om waardevolle momenten te delen en positieve herinneringen te maken tijdens hun begeleide bezoeken.

Waarom

Begeleide bezoeken tussen (uithuisgeplaatste) kinderen en ouders vinden normaal gesproken plaats in kantoorpanden van Levvel: een zakelijke omgeving die niet is ingericht op de intieme, emotionele en spannende ontmoetingen die er plaatsvinden. Kan dat niet anders? Welk effect heeft een huiselijke omgeving op het begeleid bezoek? 

Uit vooronderzoek bleek dat, naast een huiselijke omgeving, het succes van een begeleid bezoek sterk afhankelijk is van hoe comfortabel de ouder zich voelt. Wanneer de ouder zich op zijn of haar gemak voelt, is de kans groter dat het bezoek als positief wordt ervaren door zowel ouder als kind. Hier is rekening mee gehouden in het ontwerp van het Verbindingshuis.

“Kan het hier altijd?”

– Kind 13 jaar

“Moeder deed de deur open alsof het haar eigen woning was. Ze voelde zich als een trotse ouder.”

– Host (die alle bezoekers ontvangt en op hun gemak stelt)

Voor wie

Het Verbindingshuis is ingericht voor ouders, kinderen en pleegouders, die onder begeleiding van een pleegzorgwerker elkaar eens in de (zoveel) maand mogen ontmoeten.

“De privacy, geen afleiding, geen mensen die langslopen, geen bel die steeds rinkelt. It’s just our moment.”

– Ouder 

Ontwikkeling

Begin 2024 hebben we een pand van Levvel in Amsterdam Zuidoost ingericht volgens de inzichten vanuit ons vooronderzoek. Een huiselijke ruimte waar zoveel mogelijk privacy is, waar geen onbekende zorgprofessionals rondlopen en waar de focus ligt op het contact tussen ouder en kind. 

Daarbij zijn er elementen toegevoegd om de ouder in haar/ zijn kracht zetten. Zo wordt de ouder vriendelijk ontvangen door een host met koffie of thee, krijgt hij/ zij een rondleiding door het huis, mag de ouder zelf de deur opendoen voor zijn/haar kind en de ruimte kiezen waar het bezoek plaatsvindt. 

In het Verbindingshuis hebben ondertussen 40 bezoeken plaatsgevonden. Uit het pilotonderzoek, waarin kinderen, ouders, pleegouders, begeleiders en hosts vragenlijsten beantwoorden, blijkt het huis een positieve uitwerking te hebben op de bezoeken.

Op dit moment kijken we meer teams binnen en buiten Levvel gebruik kunnen laten maken van het Verbindingshuis en of we dit principe kunnen uitbreiden naar andere locaties.

“Het huis werkt letterlijk verbindend: moeder en kind stonden te koken, terwijl de pleegouder de gast van hun restaurant speelde. In zo’n activiteit merkt het kind dat ouder en pleegouder ook samen kunnen zijn op een prettige manier. Het contact tussen kind, ouder en pleegouder wordt hier op alle lijntjes versterkt.”

Host

Voor meer informatie of een inkijkje in de ruimtes bekijk de website! www.verbindingshuislevvel.nl

 

Meer projecten in beschermende-factoren

beschermende-factoren

Strategisch vooronderzoek

Kinderen

Opleiden Onder Schooltijd

Ouders van jonge kinderen krijgen een opleiding aangeboden. Onder schooltijd en op de school van hun kinderen. Zo kunnen ze kansen voor zichzelf en hun kinderen vergroten; want het opleidingsniveau, het netwerk en de taalontwikkeling van ouders zijn belangrijke bepalers voor de schoolloopbaan van een kind. Terwijl de ouders leren en werken, worden de jongste kinderen opgevangen in de kinderopvang of voorschool. Hier kunnen ze zich op ontwikkelen en dat draagt bij aan een goede start op de basisschool.

Bekijk project
beschermende-factoren

Ontwerptraject

Jongeren

Jongline

Jongline is een fysieke tool die zorg- of onderwijsprofessionals kunnen inzetten tijdens persoonlijke begeleiding van jongeren. Het brengt op een visuele en speelse manier zowel het fysieke als digitale sociale netwerk van de jongere in kaart. Hierdoor wordt de jongere in de expertrol gezet en daarmee wordt een veilige omgeving gecreëerd voor open gesprekken. Dit biedt hulpverleners een unieke kans om de echte digitale leefwereld van de jongere te begrijpen en op de juiste manier te ondersteunen.

Bekijk project
beschermende-factoren

Ontwerptraject

Jongeren

Feelee

Feelee is een app die jongeren inzicht geeft in hun emoties om zo hun mentale veerkracht te versterken. Het is onze droom om de jongeren met AI relevante inzichten en handvatten te geven om zo hun eigen gedrag bij te sturen.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Partners

Werk jij bij een jeugdhulp of jeugdzorg- organisatie, die ook wel een Verbindingshuis kan gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het opzetten.