What's Next Junior

beschermende-factoren

Ontwerptraject

Implementatietraject

Kinderen

What's Next Junior

beschermende-factoren

Ontwerptraject

Implementatietraject

Kinderen

Je gaat meer lezen als je leest wat je leuk vindt, maar hoe kies je een leuk boek?

Met What’s Next Junior willen we het leesplezier bevorderen en laaggeletterdheid voorkomen. What’s Next Junior is het vervolg op What’s Next, een applicatie die bezoekers van De Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame voorziet van boekenadvies. De juniorversie geeft kinderen thuis, op school of in de bieb een beleving gericht op de eigen boekvoorkeuren. Kinderen kunnen zelf via de computer een boek scannen en krijgen op basis van uitleendata nieuwe boekentips.

Waarom

Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak langere teksten en hebben steeds minder plezier in lezen. Hierdoor bouwen ze minder taalvaardigheid op. Vloeiend lezen, samen met woordenschat en kennis van de wereld, zorgt voor tekstbegrip. Dat heeft invloed op hoe zelfstandig de jongeren later mee kunnen doen in de online en offlinemaatschappij. Leesplezier krijg je vooral als wat je leest, past bij jouw interesses, maar het kiezen van een leuk boek is een lastige klus. What’s Next Junior helpt kinderen, ouders en leerkrachten bij het kiezen van een leuk boek om op die manier kinderen die weinig geprikkeld worden in taal, positieve ervaringen te geven.

Voor wie

What’s Next Junior is er voor kinderen en leerkrachten op de basisschool. Daarnaast is het ook te gebruiken door ouders thuis, om te helpen met het vinden van bijvoorbeeld een leuk voorleesboek.

Ontwikkeling
Een tweede versie van What’s Next Junior is ontwikkeld en gedurende twee maanden getest op 9 basisscholen in Eindhoven en Waalre. De volgende stap is om op basis van de resultaten en inzichten uit de twee pilots van 2022 en 2023 een product te ontwikkelen welke schaalbaar is voor alle scholen in en rondom Eindhoven en voor thuisgebruik.

Meer projecten in beschermende-factoren

beschermende-factoren

Strategisch vooronderzoek

Kinderen

Verbindingshuis

Het doel van het Verbindingshuis is om een omgeving te creëren waar ouders en (uithuisgeplaatste) kinderen in een ontspannen sfeer een band kunnen opbouwen. Hier krijgen ze de ruimte om waardevolle momenten te delen en positieve herinneringen te maken tijdens hun begeleide bezoeken.

Bekijk project
beschermende-factoren

Strategisch vooronderzoek

Kinderen

Opleiden Onder Schooltijd

Ouders van jonge kinderen krijgen een opleiding aangeboden. Onder schooltijd en op de school van hun kinderen. Zo kunnen ze kansen voor zichzelf en hun kinderen vergroten; want het opleidingsniveau, het netwerk en de taalontwikkeling van ouders zijn belangrijke bepalers voor de schoolloopbaan van een kind. Terwijl de ouders leren en werken, worden de jongste kinderen opgevangen in de kinderopvang of voorschool. Hier kunnen ze zich op ontwikkelen en dat draagt bij aan een goede start op de basisschool.

Bekijk project
beschermende-factoren

Ontwerptraject

Jongeren

Jongline

Jongline is een fysieke tool die zorg- of onderwijsprofessionals kunnen inzetten tijdens persoonlijke begeleiding van jongeren. Het brengt op een visuele en speelse manier zowel het fysieke als digitale sociale netwerk van de jongere in kaart. Hierdoor wordt de jongere in de expertrol gezet en daarmee wordt een veilige omgeving gecreëerd voor open gesprekken. Dit biedt hulpverleners een unieke kans om de echte digitale leefwereld van de jongere te begrijpen en op de juiste manier te ondersteunen.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Partners